Tittel

Jobb for Nova Sea Lakse­oppdrett

Oppdragsgiver/Kunde

NOVA SEA

Video/foto/intervju

Holger Fangel

Nova Sea er Norges syvende største lakseoppdretter, og har et fokus som strekker seg langt bortenfor økonomisk gevinst. Da bedriften ble opprettet på 70-tallet var det viktigste målet å holde liv lokalsamfunn på Lovund og Helgelandskysten – og det er det fremdeles. Eierne befinner i en sfære nesten ingen andre kjenner til, men har fremdeles begge beina godt festet på jorden. Lovund har blitt øysamfunnet som trosser utviklingen i Distrikts-Norge, gjennomsnittsalderen på øya er 30 år og antall elever på skolen har doblet seg siden 80-tallet. Den positive effekten av oppdrettet til Nova Sea er også synlig langs hele Helgelandskysten. Dette har skapt et vitalt, livskraftig distriktssamfunn med mennesker som er stolte av jobben sin og har tro på fremtiden. Og det er dette vi har forsøkt å formidle i sakene vi har produsert.

Dette oppdraget gjorde jeg i samarbeid med de griseflinke filmfotografene Knut og Håvar fra True Stories – de produserte hovedfilmene, jeg stod for manus, stillbilder, intervjuer og små filmsnutter til SoMe.

En ung og lovende veteran.

Å hevde at Marte Solheim Fossen begynte å jobbe i oppdrettsnæringen som barn er verken helt korrekt eller i henhold til lovverket. Men det er ikke mye om å gjøre, etter skole-utplassering som 15-åring fikk Marte jobb i oppdrettet da hun var 16. Og siden har hun blitt der. Her forteller hun om Nova Sea, livet på Lovund og en virksomhet som skaper nye muligheter like fort som den utvikler seg.

«Jeg vokste opp på Ørnes i Meløy kommune», forteller Marte. «Nova Sea er en viktig arbeidsgiver der også, så jeg har alltid visst at næringen fantes. Men da jeg fikk jobb i oppdrettsnæringen selv og opplevde naturen fra det perspektivet, var det som om en helt ny verden åpnet seg. Det var først da jeg forstod hvilken bredde av muligheter oppdretten skaper langs Kystnorge. Og selv etter mange år får jeg fremdeles følelsen av å oppdage en ny verden, flere ganger i året. Utviklingen er så rask og det skjer så mye spennende, hele tiden».

Marte tar en smilepause. Værgudene på Lovund – eller Guds væravdeling, alt avhengig av hvordan du ser det – er i godlune, det er akkurat nok vind til å gi en fin rufs i håret.

«Derfor var det også helt naturlig å ta utdannelse innenfor næringen, først fagbrev innen akvakultur og etter det bachelor i havbruksdrift og ledelse. Jeg fikk jobb på flere bruk og opplevde sjansen unge får til å gjøre noe litt annerledes, muligheten til å være ute og jobbe med hendene. Og så dukket sjansen til en jobb i Nova Sea på Lovund opp. 

Jeg hadde aldri bodd på en øy før og var litt spent på det, jeg lurte fælt på hvordan omstendighetene rundt det kom til å være. Men allerede etter andregangsintervjuet var jeg frelst på øya og samfunnet som finnes her ute. Nå har jeg jobbet som business trainee i halvannet år, og har ikke hatt noen problemer med verken tilknytningen til fastlandet eller inkluderingen på øya. Det er mange sosiale happenings, jeg har blitt en del av samfunnet fort».

Å velge å slå røtter i et lite lokalsamfunn ytterst i havgapet krever både pågangsmot, helt vanlig mot og optimisme. Og det ser ikke ut til at Marte mangler noen delene.

«Det er enormt mange muligheter i Nova Sea, jeg har allerede fått fast jobb etter trainee-perioden. Jeg ser en god fremtid, både i Nova Sea og på Lovund. En type å være sammen med, unger og sånn, er brikker som fremdeles mangler», avslutter en lattermild Marte. «Men når de er på plass, kan jeg godt tenke meg å bli her ute en god stund, ja». 

 

Neste
Neste

Video - Ung Kreft / Kreftforeningen